nieuws-image
4 juni 2019

Interview Dilan Yesilgoz met Michael Shellenberger over kernenergie

Michael Shellenberger is klimaatspecialist, voorstander van kernenergie en was aanwezig bij het eerste EnergyLab. Lees hier het interview dat Dilan Yesilgoz met hem had.

 

Michael, je was niet altijd fan van kernenergie, wat heeft je van gedachten doen veranderen?

Het grootste deel van mijn leven was ik tegen kernenergie. In 2007 hielp ik het campagneteam van President Obama overtuigen om 150 miljard te investeren in hernieuwbare energie. Maar al snel zagen we bij de ontwikkeling van zon – en windenergie grote problemen. Om te beginnen zijn dit per definitie onbetrouwbare bronnen. Het tweede probleem was de omgeving. Zon- en windparken nemen 400 tot 700 keer meer land in beslag dan een kerncentrale en doden bedreigde vogelsoorten en vleermuizen. Uiteindelijk realiseerde ik mij dat geen enkele mate van ‘innovatie’ deze grote nadelen van zon – en windenergie kon oplossen. Ik besloot nog eens goed naar kernenergie te kijken.

 

Er is nog steeds veel weerstand tegen kernenergie, hoe komt dit denk je en wat is de beste manier om hiermee om te gaan?

Als je goed luistert naar wat mensen zeggen, dan hoor je dat mensen niet zozeer zorgen hebben over kernenergie, maar vooral over kernwapens. Zij zien kerncentrales als potentiële wapens. Objectief gezien is kernafval de veiligste en meest compacte vorm van afval van energieproductie. Het wordt veilig opgeslagen, in tegenstelling tot uitstoot van schadelijke en vervuilende gassen, waar jaarlijks 7 miljoen mensen aan overlijden. Het is een irrationele angst die zorgt voor weerstand tegen kernenergie.

 

Je werd onlangs op de Belgische televisie weggezet als een klimaatontkenner. Voor sommige mensen is het blijkbaar een moeilijke combinatie; je inzetten tegen klimaatverandering en pro kernenergie zijn. Wat gebeurde daar?

Ik heb mijn leven lang gewerkt om klimaatverandering tegen te gaan. Nu werd ik door de Groenen opeens, via een televisiepresentator, geframed als ‘ontkenner’. Drie grote kranten vielen me ook aan, ik begreep er niets van. Totdat iemand mij uitlegde dat de Groenen mij als een bedreiging zagen omdat Times Magazine mij uitgeroepen heeft tot ‘Hero of the Environment’, terwijl ik ook een voorstander ben van kernenergie.

Groene partijen die iedereen voor ‘ontkenner’ uitmaken, ontkennen zelf dat een moderne economie niet alleen kan draaien op hernieuwbare energie. Ze ontkennen dat kernenergie onze veiligste manier is om elektriciteit op te wekken. Of erger nog, ze vragen ons terug te keren naar een pre-industriële fantasiewereld. Niemand wil terug naar die tijd, zelfs niet de groenen die business class vliegen om overal op de wereld deel te nemen aan klimaatconferenties waar ze met een vingertje kunnen wijzen naar andere rijke mensen en armoede romantiseren.

 

Een tijdje geleden was je onze speciale gast tijdens ons eerste EnergLab Event. Wat is je indruk van Nederland en waar we staan wat de energietransitie betreft?

Nederland is mijn favoriete land in Europa. Nederlanders zijn minder snobberig dan de Duitsers en de Fransen. Zij zijn ‘California chill’, zoals wij dat zeggen.

Wat ik Nederland mee zou willen geven is dat alleen kernenergie ertoe doet als het gaat om het aanpakken van klimaatverandering. Hernieuwbare energie is een verspilling van geld, maakt elektriciteit duurder en doodt vogels. Het bewijs hebben we gezien in Duitsland, de Energiewende is een grote mislukking. Ik heb groot vertrouwen dat Nederland, net als Frankrijk, gezond verstand zal gebruiken en niet de fouten zal maken die Duitsland heeft gemaakt.


Heb je een vraag? App ons!