nieuws-image
20 november 2019

In Nederland beslis je over je eigen leven

Download hier de initiatiefnota ‘In Nederland beslis je over je eigen leven’

 
Tweede Kamerlid Bente Becker is glashelder: in Nederland beslis je over je eigen leven. Daar maakt zij werk van door middel van stevig pakket aan maatregelen:
De baas zijn over je eigen leven, ook wel zelfbeschikking genoemd, is voor sommige mensen nog een droom. Religie en cultuur worden in bepaalde gesloten gemeenschappen gebruikt als excuus om het recht op eigen keuzes van bijvoorbeeld vrouwen, homoseksuelen en andersdenkenden te blokkeren.
Je kunt het je niet voorstellen, maar er zijn volwassen dames die geen eigen bankpas hebben. Die niet mogen werken. Die gevangen zitten in een huwelijk met iemand van wie ze niet houden, maar niet durven te scheiden uit angst voor verstoting of eerwraak. Er zijn ook mensen die uit het geloof willen stappen, maar dit niet doen omdat zij represailles van hun eigen familie vrezen. Een zorgwekkende hype is het zogenoemde ‘exposen’: het ontmaskeren van meisjes en vrouwen op internet. In whatsappgroepen met suggestieve namen als “hoofddoekjes 18+” worden telefoonnummers en foto’s gedeeld. Meisjes worden er hoer genoemd, omdat ze zich met hun moderne kleding of liefdesleven onzedelijk zouden gedragen. Deze meiden moeten vervolgens vrezen voor hun leven en staan onder voortdurende sociale controle. Het vrije Nederland bestaat in hun belevingswereld niet.
Deze initiatiefnota is bedoeld om onderdrukking in naam van cultuur en religie in Nederland tegen te gaan. Want waar de politiek zich volop druk maakt over onderdrukte vrouwen in het buitenland, via initiatieven als SheDecides en via ontwikkelingshulp, is het stil over soortgelijke misstanden in Nederland. Godsdienst, traditie of cultuur mag ook in Nederland echter geen vrijbrief zijn om inbreuk te maken op het recht op zelfbeschikking.

 
Download hier de initiatiefnota ‘In Nederland beslis je over je eigen leven’


Bekijk meer

Heb je een vraag? App ons!