nieuws-image
1 augustus 2017

“Ik snap het niet als mensen klagen over dit mooie land.”

Mohamed (33), vluchtte uit de oorlog en voelt zich thuis in Nederland

Hij kan er niet over praten. De dingen die hij heeft gezien en meegemaakt zijn te gruwelijk. Mohamed (33) vluchtte als 16-jarige jongen uit Sierra Leone en kwam bij toeval in Nederland terecht. “Ik kende niemand hier. Een oudere vrouw zei dat ik maar naar de politie moest gaan. Daar hebben ze mij heel goed geholpen.”

Zodra hij de kans kreeg, ging hij werken. Mohamed begon als schoonmaker en werkte zich op tot complexbeheerder van een Rotterdamse woningcorporatie. “Ik zorg dat het schoon en veilig is. Ik help mensen als ze dat nodig hebben en ik spreek ze aan als ze overlast veroorzaken. Het is hartstikke leuk werk. Als ik kansen krijg om te groeien, zal ik ze grijpen. Maar het hoeft niet, want ik ben helemaal tevreden met wat ik heb.”

Mohamed heeft zijn baan grotendeels te danken aan het feit dat hij vanaf het begin fanatiek Nederlands is gaan leren. Ook nu nog heeft hij wekelijks les om zijn grammatica te verbeteren. “Het is een heel moeilijke taal, het is net Chinees. Maar ik vind het belangrijk om de taal zo goed mogelijk te spreken. Mensen willen me daar ook graag bij helpen, omdat ze zien dat ik enthousiast ben.”

Nederland is in zeventien jaar van een compleet nieuwe wereld echt zijn thuis geworden. “In Afrika komen mensen altijd te laat, rijden automobilisten als gekken en is de politie corrupt. Dat is mijn plek niet meer, ik ben een echte Nederlander geworden. Zo word ik ook behandeld. Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik werd gediscrimineerd. Zelf behandel ik ook iedereen met respect. Ik ben moslim, jij bent misschien christen of je gelooft niet. Dat maakt niet uit, we kunnen gewoon fijn contact met elkaar hebben.”

Er is wel één typisch Nederlands fenomeen waar Mohamed moeite mee heeft: klagen. “Dan zeg ik: ‘ga maar zes maanden in Afrika wonen, dan praten we daarna’. Je hebt alles hier. Je kunt doen wat je wilt. Je bent veilig, als je ziek bent krijg je zorg en je salaris wordt op tijd gestort. Je hebt eten, licht en televisie en de wegen zijn netjes. Waarom klaag je? Ik snap het niet. Ik ben juist elke dag dankbaar dat ik in dit mooie land woon.”


Bekijk meer