nieuws-image
12 april 2017

“Ik maak me niet snel zorgen over de toekomst.”

Joanne (45), freelance trouwambtenaar

Ze solliciteerde naar haar droombaan, maar werd verliefd op de man die hem aanbood. Joanne wilde niet afhankelijk van hem zijn en liet de baan dus lopen, hoewel het op dat moment een prachtige stap in haar loopbaan zou zijn geweest. “Maar ik ben wel heel gelukkig met hem geworden.”

Met haar loopbaan kwam het ook goed. Joanne ging alsnog in de werving en selectie aan de slag, maar dan als zzp’er. “Ik was destijds een alleenstaande moeder. Als freelancer had ik de vrijheid om zelf mijn agenda te bepalen. Ik kon werken als mijn zoon op school zat en hoefde geen opvang voor hem te regelen. Die vrijheid vind ik nog steeds het grootste goed.”

Toen ze 19 was, droomde Joanne er al van om trouwambtenaar worden. “Maar toen was ik te jong en had ik te weinig levenservaring. Op mijn 38e dacht ik ineens: nu kan ik het er wel bij gaan doen. Inmiddels is het een heel groot deel van mijn werk.”

Koppels kiezen voor een freelance trouwambtenaar omdat die er zo veel tijd aan kan besteden als het echtpaar maar wil. “Ze willen de perfecte jurk, de lekkerste taart en de mooiste bloemen. En dus willen ze de ceremonie ook een hoogtepunt laten zijn. Als freelancer kan ik een veel grondiger voorbereiding doen dan een gemeenteambtenaar. Ik kan het stel echt leren kennen. Daardoor wordt het persoonlijker.”

In de wintermaanden organiseert Joanne zakelijke evenementen, maar in de zomer staat haar agenda vol met bruiloften. “Als zzp’er ben je altijd bang als je even wat minder werk hebt, maar inmiddels weet ik dat er altijd weer wat komt. Ik maak me niet snel zorgen over de toekomst. En als het echt ineens zou stoppen, dan ga ik gewoon wat anders doen. Dan ga ik wel achter de bar staan of zo, daar ben ik heel makkelijk in.”


Bekijk meer