nieuws-image
13 april 2017

“Ik kan veel meer dan mensen denken.”

Thirza (25), wil ondanks haar beperking zo veel mogelijk werken

Bij haar geboorte kreeg ze te weinig zuurstof. Daardoor is Thirza (25) spastisch. Ze leerde pas op latere leeftijd lopen en praten en heeft daar nu nog steeds wat moeite mee. Toch kijkt ze elke dag naar de positieve dingen in haar leven. “Als je bedenkt hoelang ik als baby buiten bewustzijn ben geweest, dan valt mijn beperking eigenlijk mee. Ik weet dat er mensen zijn die er veel meer last van hebben dan ik.”

Hoewel op school werd gezegd dat ze nooit een diploma zou halen, rondde Thirza toch een mbo-opleiding administratie af. “Waar een wil is, is een weg. Ik kan veel meer dan mensen denken. Leren is moeilijk voor mij, maar ik loop er zeker niet voor weg. En in de praktijk ben ik heel goed.”

Dat bleek wel tijdens het vrijwilligerswerk dat ze in een verzorgingshuis deed. “Ik draaide echt mee in de verzorging en dat lukte me allemaal gewoon.” Inmiddels heeft Thirza een baan gevonden die aansluit bij haar opleiding: ze werkt 15 uur per week als administratief medewerker bij het UWV. “Hoe langer ik werk op een dag, hoe beter ik me voel. Het liefst zou ik dus nog meer gaan werken, maar dan ga ik er financieel op achteruit.”

Ze vindt haar huidige baan leuk, en haar collega’s nog leuker. Maar eigenlijk is Thirza’s droombaan werken met kinderen. “Als de samenleving me ooit die kans biedt, dan grijp ik hem meteen aan.”


Bekijk meer