nieuws-image
12 april 2017

“Ik ben een echte Hollander.”

Moes (61), ijscoman

Hij is een levend monument op het Binnenhof. Moes (61) verkoopt al 40 jaar lang ijsjes aan toeristen, ambtenaren én bekende politici. “Meneer Kok, meneer Rutte, koningin Máxima, ze zijn hier allemaal geweest.” De foto’s op zijn kar bewijzen het.

Zijn vrouw en zoon verkopen ook ijs, op het Lange Voorhout en bij Paleis Noordeinde. Het familiebedrijf ontstond 40 jaar geleden. Moes werkte zelf in de riolering, zijn vrouw Marian in een ijssalon. “Daar kwam een kar vrij en zo ben ik erin gerold.” Aanvankelijk deed hij er in de winter nog werk naast, maar tegenwoordig niet meer. “In de zomer leef ik zuinig. Ik zet het geld dat overblijft opzij voor de winter.”

Of hij een geboren en getogen Hagenaar is? “Het scheelt niet veel. Ik ben geboren in Turkije, zeggen ze. Maar inmiddels woon ik al bijna 50 jaar in Den Haag. Mijn vrouw is een echte Hollander en ik zelf eigenlijk ook.”

De integratie ging dan ook vanzelf voor Moes. “Ik heb nooit ergens last van gehad. Gewoon de taal leren en je een beetje aanpassen, dan is er niks aan de hand. Als je na 50 jaar nog de taal niet beheerst, dan mag je van mij terug naar je eigen land.” Hij schept de bakjes vol met pistache- en vanille-ijs. “En je moet natuurlijk gaan werken. Ik heb mijn hele leven gewerkt.”


Bekijk meer