nieuws-image
4 oktober 2022

Huisdieren gezond en veilig

Huisdieren moeten beter beschermd worden. Samen met de PvdD presenteren we vandaag op dierendag een gezamenlijk plan met: strengere straffen voor dierenbeulen, een handelsverbod voor doorgefokte honden en katten, en het chippen van katten. De plannen leggen we later dit jaar voor bij de behandeling van de Wet dierenmishandeling.

 

Levenslang houdverbod voor dierenbeulen

Wie een dier mishandelt, moet worden gestraft. Dierenbeulen die meerdere keren in de fout gaan, moet het recht worden ontnomen om ooit nog dieren te houden. We willen rechters de mogelijkheid geven om zo’n levenslang houdverbod op te leggen.

 

Handelsverbod voor doorgefokte honden en katten

Veel honden en katten leven hun hele leven met pijn en andere kwalen, omdat ze gefokt zijn op ziekmakende uiterlijke kenmerken. Honden met zeer korte snuiten hebben ademnood of stofwisselingsproblemen, chihuahua’s leven met hoofdpijn door veel te kleine schedels en sommige raskatten hebben groeistoornissen of problemen met de huidgezondheid.

In Nederland is het verboden om te fokken op dit soort schadelijke uiterlijke kenmerken, maar er bestaat nog wel een levendige handel in deze honden en katten. Bovendien worden er nog steeds veel doorgefokte honden en katten geïmporteerd uit het buitenland. Daarom stellen we een import- en handelsverbod voor. Voor honden en katten die niet in Nederland gefokt mogen worden.

 

Chippen van katten

Jaarlijks verdwalen tot veel verdriet van eigenaren bijna 40.000 katten. Omdat de meeste katten niet gechipt zijn, lukt het vaak niet om de eigenaren terug te vinden en eindigen de katten in het asiel of erger.

Met een chip voorkomen we dat katten in het asiel terechtkomen en hun baasjes nooit meer terugzien. Dat scheelt kosten voor opvang. Voor honden bestaat er al een chipplicht. Partij voor de Dieren en de VVD willen dat ook katten standaard gechipt worden en vragen de regering om met maatregelen te komen.


Huisdieren gezond en veilig