nieuws-image
4 september 2019

Het verblijf in terroristisch gebied wordt strafbaar

Ongestraft in een terroristisch gebied verblijven? Nu kan het nog. Dat is ondenkbaar voor ons en daarom maken we hier een einde aan. Alleen gaat dit niet zo snel en makkelijk zoals we graag zouden willen.

 

Eerdere pogingen

In 2014 was Klaas Dijkhoff degene die hier al einde aan wilde maken. Dat voorstel haalde niet de meerderheid in de Tweede Kamer. Het jaar erop probeerde Halbe Zijlstra het ook, maar ook dat lukte helaas niet. Het jaar erop was er een tweede poging van Zijlstra die ook geen succes had. De VVD zette dit punt in haar verkiezingsprogramma en vervolgens ook in het regeerakkoord van Rutte III. Daarom zijn we nu enorm blij dat we na lang werk dit voor elkaar krijgen.

 

Wetsvoorstel

Je kan niet ongestraft vertrekken naar terroristisch gebied. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat je in de toekomst niet wegkomt met een excuus als je naar terroristisch gebied gaat. De wet is wel zo ingericht dat de minister bijvoorbeeld journalisten wel toestemming kan geven om daarheen te gaan om verslag te doen van de situatie ter plekke. Vandaag start de behandeling in de Tweede Kamer.


Bekijk meer

Heb je een vraag? App ons!