nieuws-image
15 september 2020

Het is Prinsjesdag!

Prinsjesdag ziet er in het bizarre coronajaar 2020 heel anders uit dan anders. Dat geldt ook voor de begroting: die is er dit jaar volledig op gericht om Nederland veilig en sterk door deze crisis heen te loodsen.

Het coronavirus slaat diepe wonden. Bij nabestaanden, bij zieken, bij uitgeputte zorgverleners. Na een verschrikkelijk voorjaar moeten we er nu met z’n allen voor zorgen dat het virus niet nog eens zo hard kan toeslaan.

 

Hulp aan ondernemers

Ook economisch zijn de gevolgen groot. Het kabinet gaf in de afgelopen maanden al ongekende bedragen uit om ondernemers te helpen en banen te behouden. Daar gaan we mee door. De noodpakketten worden verlengd tot 1 juli 2021. We zorgen dat het geld terechtkomt bij bedrijven en sectoren die dat het hardst nodig hebben.

 

Investeren om te groeien

We helpen bedrijven nu om te overleven, maar we willen dat ze na deze crisis weer kunnen groeien. Daarom nemen we verschillende maatregelen die het MKB de ruimte geven om weer te investeren in hun bedrijf en in Nederland. Zo komt er een extra aftrek voor investeringen, wordt de winstbelasting voor kleine ondernemers verlaagd en ondernemers worden extra ondersteund. Om te blijven doen waar ondernemers zo goed in zijn.

We steken bovendien 20 miljard in een fonds om de Nederlandse economie aan te zwengelen. Grote projecten op het gebied van woningbouw, infrastructuur, defensie en verduurzaming gaan we veel eerder uitvoeren dan gepland. Zo versterken we ons land ook op de lange termijn. Spaarders gaan veel minder belasting betalen en starters op de woningmarkt hoeven geen overdrachtsbelasting meer te betalen.

Daarnaast komt er naast een zorgbonus van 1000 euro dit jaar, en een tweede bonus van 500 euro volgend jaar. Een bonus voor onze zorghelden die de afgelopen periode kei-hard hebben gewerkt.

Gemeenten krijgen meer geld zodat ze beter kunnen omgaan met de effecten van corona. Daarnaast krijgen ze geld om te investeren in bedrijventerreinen en winkels. Er wordt ook een miljard vrijgemaakt om te investeren in ondernemers, scholing en begeleiding naar nieuw werk.

 

Samen komen we eruit

Al met al komen er dus flinke investeringen aan en dat is hard nodig. We hebben een moeilijke tijd achter de rug en iedereen beseft dat we er nog lang niet zijn. Zoals altijd zetten wij Nederlanders met z’n allen de schouders eronder. Samen komen we eruit!


Bekijk meer