nieuws-image
12 april 2017

“Als je loslaat wat veilig voelt, leer je de dingen die je niet kunt.”

Yme (41), begeleider start-ups

Al op zijn 15e besloot hij geen plannen meer te maken voor de toekomst. Daar kwam namelijk toch nooit iets van terecht. Yme (41) volgt dus al zijn hele leven zijn gevoel. “Dat heeft soms tot keuzes geleid die risicovol waren. Ik zocht bewust de onzekerheid op. Het geeft namelijk een heel goed gevoel als het dan toch goed blijkt te gaan.”

Zo stapte Yme in een bedrijf dat twee oude schoolvrienden hadden opgericht, zonder te weten wat hij er precies ging doen. De naam van het bedrijf: Hyves. “Buitenlandse bedrijven als Facebook keken in die tijd wat die jongens in Nederland aan het doen waren. Hyves had een heel succesvol product. Maar het was nog geen bedrijf. Het was mijn taak om dat ervan te gaan maken.”

Zijn ervaring in een beginnend bedrijf zet Yme nu in om jonge ondernemers te begeleiden. Namens Eneco investeert hij in start-ups die producten en diensten maken om de overgang naar schone energie te versnellen. “Het leuke aan deze baan is dat ik heel nauw samenwerk met mensen die een succes aan het maken zijn van hun bedrijf. Het is prachtig om ze daarbij te kunnen helpen.”

Het is geen toeval dat Yme terechtkwam in de energiewereld. Het thema duurzaamheid is enkele jaren geleden namelijk sterk bij hem gaan leven. Op een zeilboot, midden op de oceaan. “Daar kom je jezelf wel tegen, want je bent volledig op jezelf aangewezen. Daardoor besefte ik ook dat we echt zelfvoorzienend moeten zijn. Op een zo duurzaam mogelijke manier.”

Na de verkoop van Hyves had Yme de kans gegrepen om zijn droom om de wereld rond te zeilen waar te maken. “Ik wilde mijn hoofd leegmaken en weer vullen met nieuwe ideeën. Ik had absoluut niet de ervaring om zomaar even de oceaan over te steken. Maar als je loslaat wat veilig voelt, leer je de dingen je niet kunt.”


Bekijk meer