nieuws-image
12 oktober 2017

Aan de slag.

Eindelijk kunnen we aan het werk. Deze formatie duurde lang. Het was niet makkelijk om voldoende partijen te vinden die in een regering wilden stappen. Deze vier partijen zijn wel bereid om die verantwoordelijkheid te nemen.

We hebben de afgelopen tijd veel gepraat, omdat we goede afspraken wilden maken. Maar hoe goed het soms ook is om te praten, ik houd meer van doen. Daarom ben ik ontzettend blij dat er nu een akkoord ligt waarmee we aan de slag kunnen.

Staat alles wat ik wil in dat akkoord? Nee, het is niet het VVD-verkiezingsprogramma. We hebben het geschreven met vier heel verschillende partijen, dus staan er compromissen in. Als je daar niet toe bereid bent, dan kun je beter aan de zijlijn gaan staan roepen. Zo zit ik niet in elkaar. Ik wil dingen voor elkaar krijgen. Met dit akkoord gaan we heel veel zaken aanpakken waar mensen iedere dag mee te maken hebben.

Waar ik heel vrolijk van word: vrijwel iedereen gaat nu voelen dat het weer beter gaat. De inkomstenbelasting gaat flink omlaag en je mag meer sparen zonder belasting te hoeven betalen. Natuurlijk zitten er ook maatregelen in die pijnlijk voor ons zijn, bijvoorbeeld de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Maar uiteindelijk gaan mensen, zeker als ze werken, er flink op vooruit. Daar gaat het om. Bovendien maken we het belastingstelsel eenvoudiger. Ook dat werd tijd.

Ouderenzorg vind ik ontzettend belangrijk. Het is onze plicht als samenleving om onze ouderen goede en liefdevolle zorg te bieden. Dat gaat op dit moment niet in elk verpleeghuis. Wij trekken daarom 2,1 miljard euro uit. Zodat al die keihard werkende verpleegkundigen meer ruimte krijgen om goede zorg te bieden.

Net als veel Nederlanders maak ik mij zorgen over veiligheid. Iedereen weet dat 100% veiligheid niet bestaat, maar wij doen er alles aan om Nederland een van de veiligste landen ter wereld te houden. Daarom krijgt Defensie er geld bij, net als de politie en de veiligheidsdiensten. Criminelen komen niet meer automatisch vroeger vrij en we zetten terugkerende jihadisten langer vast.

We zorgen er voor dat we bij volgende vluchtelingenstromen hier niet overspoeld worden. We gaan met meer landen afspraken maken om te voorkomen dat migranten massaal naar Europa komen. Van de mensen die hier nog wel komen mogen we verwachten dat ze de kans om mee te doen met beide handen grijpen. Ik kan me er ontzettend boos over maken als immigranten in Nederland kiezen voor criminaliteit in plaats van integratie. We gaan het daarom makkelijker maken om criminele immigranten het land uit te zetten.

Tot slot gaan we hard werken aan een duurzamere samenleving waar ook onze kinderen en kleinkinderen gezond op kunnen groeien.
Heel veel mooie plannen dus. Ik besef heel goed dat iedereen daarin wel iets gaat vinden wat hij of zij liever anders had gezien. Maar als geheel vormen al die maatregelen een pakket dat ervoor zorgt dat vrijwel iedereen erop vooruitgaat.

Na de lange formatie verwachten mensen nu vooral dat wij keihard aan het werk gaan voor Nederland. Ik doe niets liever. Aan de slag!


Bekijk meer