“Ik heb overal een mening over, maar ik laat altijd ruimte voor een beetje twijfel.”

Door VVD op 26 februari 2016

‘Een rondje Randstad’. Zo omschrijft Ab (91) zijn leven, dat hem van Leiden via Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Alphen aan den Rijn en nog een keer Amsterdam terug naar Leiden bracht. “Het was de bedoeling dat ik dominee zou worden. Daarom mocht ik naar het gymnasium. Toen was ik dus aan mijn vader verplicht om theologie te gaan studeren.”

Na twee jaar hield hij daarmee op. “Ik had altijd al mijn bedenkingen bij de harde kant van religie, bij de dogma’s. Maar de waarden van het christendom draag ik bij me.” Ab is lang actief geweest binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Hij mocht als ouderling van dienst het echtpaar toespreken bij het eerste homohuwelijk dat kerkelijk werd ingezegend. “Daar ben ik nog steeds trots op.”

Hij is al geruime tijd gepensioneerd, maar staat midden in de maatschappij. Ab zet zich in voor het vrijwillig levenseinde. “Ik vind dat mensen het recht hebben om zelf te kiezen wanneer ze klaar zijn met hun leven. Voor veel hoogbejaarden is het heel zwaar om jarenlang te moeten wachten op het einde. Maar zij worden nauwelijks gehoord.”

Hij zit vol met duidelijke meningen, maar Ab vindt het vooral heel zinvol om daarover met andere mensen in discussie te gaan. “Mijn standpunten zijn niet onwrikbaar. Ik laat altijd ruimte voor een beetje twijfel.”

Doneren

Investeer nu in de VVD en kies voor een gezonde economie. Kies een bedrag:

U kunt uw bijdrage tevens storten op rekening NL29 ABNA 0630 4975 16 ten name van VVD te Den Haag onder vermelding van “Donatie”.