nieuws-image
29 april 2016

139 redenen waarom Mark Rutte minister-president moet blijven

De afgelopen 7 jaar heeft Mark Rutte laten zien dat hij weet hoe je een land moet leiden. Het ging niet vanzelf. En soms waren jullie het niet met hem eens. Maar hij deed altijd alles in het belang van Nederland. Mark is echter nog niet klaar. Hij wil door, Nederland stapje voor stapje mooier maken. Daarom hier 139 redenen – en we tellen door – waarom Mark Rutte onze volgende minister-president wordt!


1. In tijden van crisis nam hij de verantwoordelijkheid om moeilijke beslissingen te nemen. Mede daardoor is Nederland nu een van de snelste groeiers van Europa. Ook in banen.

2. Zijn kabinet bleef tot het eind zitten. Voor het eerst in 18 jaar. Niet normaal, wel heel goed. Geen Italië aan de Noordzee dus.

3. De vluchtelingenstroom vanuit Turkije werd teruggedrongen toen Mark Rutte voorzitter was van de EU. Daardoor is het aantal vluchtelingen naar Nederland sterk teruggedrongen

4. Omdat het gewoon leuk is als buitenlandse leiders een krukje nodig hebben om de Nederlandse premier aan te kijken.

5. Hij is pas 50 jaar oud! Vergelijk dat eens met 90 jaar oude koningin van Engeland – onze Mark kan nog jaren mee.

6. 245.000 banen erbij! De VVD komt het best uit de bus voor de werkgelegenheid op de lange termijn, volgens onafhankelijke cijfers van het Centraal Plan Bureau.

7. Deze kinderen vinden hem ook een goede leider.


8. Ruim 2,5 miljoen mensen – 2.504.948 om precies te zijn – stemden in 2012 op de VVD. 2.129.000 daarvan stemden op Mark. Die mensen wisten wie Nederland in moeilijke tijden nodig had. Mark is dankbaar voor hun steun.

9. Hij vindt Nederland het gaafste land van de wereld. Is natuurlijk ook zo.

10. Mark heeft het niet zo op tuigvloggers en laat ze dat duidelijk weten.

11. De overheid maakt bijna geen schulden meer. Onze economie is uit de gevarenzone. Dat is goed voor Nederland. Vooral voor onze kinderen en kleinkinderen.

12. We accepteren het niet als asielzoekers zich in opvanglocaties schuldig maken aan pesterijen, bedreigingen en discriminatie. In Nederland gedraag je je. Dat is heel normaal.

139 redenen waarom Mark Rutte minister-president moet blijven

13. Op veel wegen door heel Nederland mag je sinds Mark premier is 130 kilometer per uur rijden. #vroemvroem

14. Het landsbelang gaat boven zijn eigen belang. Ook als hem dat niet populair maakt – zoals bij het Oekraïne-verdrag.

15. Hij geeft nog altijd elke week trouw les op een vmbo-school in Den Haag. Welk vak? Maatschappijleer, met veel uitleg over politiek. Heel normaal.

16. Extra uitgaven aan Defensie, veiligheid, ouderenzorg en een grote belastingverlaging voor alle werkenden wil Mark doorvoeren als hij mag doorregeren.

17. Geen politicus in Nederland begrijpt beter hoe de perfecte selfie eruitziet.

18. Niemand is optimistischer dan Mark. Dat kunnen we wel gebruiken bij een leider.

19. Met de VVD aan het roer krijgen ondernemers de kans om verder te groeien. Als zij groeien, groeit Nederland.

20. Hij is er voor de LHBT-gemeenschap. In Nederland mag je gewoon jezelf zijn. Punt.

21. Hij besloot om ISIS in Syrië en Irak te bestrijden, samen met de internationale gemeenschap. Mede daardoor worden deze barbaarse terroristen nu steeds verder teruggedrongen.

22. Nederland heeft het Klimaatakkoord van Parijs getekend en houdt zich er ook aan. Mark wil zijn werk af kunnen maken.

23. Tot het allerlaatste moment deed hij zijn best om een oplossing voor het Oekraïne-verdrag te vinden en daar slaagde hij nog in ook. Met respect voor de nee-stem, en met het belang van Nederland voorop.

24. Mark wil dat alle verpleeghuizen in Nederland net zo goed worden als de allerbeste verpleeghuizen. En hij is bereid om daar 2 miljard euro voor uit te trekken.

139 redenen waarom Mark Rutte premier moet blijven 2

25. Mark Rutte begrijpt dat de NAVO essentieel is voor onze veiligheid. Ons land blijft dus een actief NAVO-lid, om zo de normen, waarden en vrijheden van Nederland en onze bondgenoten met volle kracht te verdedigen.

26. Als het moeilijk wordt om huishoudelijke taken uit te voeren door ouderdom of ziekte, moet het makkelijker worden om zelf hulp in te huren.

27. Mark Rutte durft ook impopulaire maatregelen te nemen als ze noodzakelijk zijn. Denk aan de verhoging van de AOW-leeftijd, waardoor de pensioenen van miljoenen Nederlanders een stuk zekerder geworden zijn. Of aan zijn leiderschap bij het Oekraïne-verdrag.

28. Er is minder geweld en er zijn minder inbraken in Nederland.

29. Ook dure geneesmiddelen horen thuis in het basispakket, als de effectiviteit van deze medicijnen is aangetoond. Wij willen daarom meer akkoorden sluiten met de farmaceutische industrie over lagere prijzen.

30. Hij nam de verantwoordelijkheid om ondanks de enorme verschillen met de PvdA toch te gaan samenwerken. Nederland had tijdens de crisis een stabiel kabinet nodig en geen politieke spelletjes. Mark Rutte en Diederik Samsom begrepen dat.

31. Dit kabinet heeft het Energieakkoord gesloten, waardoor Nederland de komende jaren flink investeert in duurzaamheid.

32. Deze premier staat pal voor onze Nederlandse waarden en cultuur. Voor onze manier van leven. En voor de bescherming daarvan.

33. Mark is nu ruim 2300 dagen premier. Hij weet wat het betekent en wat er nodig is. Een betere kandidaat is er niet.

34. Mark is een integere en hardwerkende Nederlander, die net als jij gewoon het beste voor ons mooie land wil.

35. Samenleven is meer dan alleen wetten. Het gaat vooral over wie we zijn. Over hoe we ons gedragen. Mark Rutte begrijpt dat en spreekt zich daar dus vaak over uit.

36. Geweld en bedreigingen accepteren we niet. Van de politieagent tot de burgemeester en van de ambulancebroeder tot de conducteur: ze moeten hun werk kunnen doen zonder de angst een klap te krijgen of bespuugd te worden. In Nederland houden we onze handen thuis, ook als we een verschil van mening hebben.

139 redenen waarom Mark Rutte minister-president moet blijven

37. Vrijheid van meningsuiting, mannen en vrouwen die gelijk zijn: het lijken dingen die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn. Mark Rutte begrijpt dat het voortdurend nodig is om ze te beschermen.

38. De VVD wil de motorrijtuigenbelastingen en de belasting van personenauto’s verlagen.

39. De straffen in Nederland zijn veel hoger geworden voor mensen die zich ernstig misdragen. Wie straf verdient, hoort straf te krijgen.

40. De kosten in de zorg stijgen veel minder snel dan voorheen. Voor het eerst in tientallen jaren is dat gelukt. Wat dat betekent? Betere zorg voor ons en voor onze kinderen later.

41. Elke oudere verdient de zorg die bij hem of haar past. Maar het is makkelijk om simpelweg te roepen dat het beter moet in de ouderenzorg. Mark Rutte werkt er ook daadwerkelijk aan om het systeem beter te maken.

42. Mark Rutte durft ‘sorry’ te zeggen voor de dingen die hij niet heeft waargemaakt. Want een leider neemt verantwoordelijkheid. Ook als hij fouten maakt.

43. Nederland is een open, vrije en democratische samenleving en dat moet zo blijven. Mark Rutte wil dat beschermen.

44. De overheid moet vooral niet te veel regels opstellen. Maar wel de juiste.

45. Mark Rutte zegt gewoon waar het op staat. Als het nodig is in plat Haags.

46. De VVD blijft boeren, tuinders en vissers de ruimte geven om innovatief om te gaan met de kansen en uitdagingen die voor ons liggen. Nederland heeft een agrarische sector van wereldfaam. Houden zo.

47. Mark Rutte zorgt dat Europa zich niet bemoeit met dingen die we beter zelf kunnen regelen. Maar hij begrijpt ook dat we onze Europese vrienden voor economie en veiligheid juist heel hard nodig hebben.

48. Het moet voor bedrijven nog eenvoudiger worden om mensen aan te nemen. Zo veel mogelijk mensen aan het werk!

139 redenen waarom Mark Rutte minister-president moet blijven

49. Het belastingstelsel met de wirwar aan toeslagen is nodig aan versimpeling toe.

50. Na moeilijke jaren van hervormingen en bezuinigingen is er nu ruimte voor lagere belasting. De VVD wil in totaal 10 miljard aan belastingverlagingen.

51. Hij begrijpt dat subsidies het best naar innovatie kunnen gaan. Daar krijgt ons land heel veel voor terug.

52. Asielzoekers krijgen geen voorrang meer bij het vinden van een woning. Want dat is oneerlijk ten opzichte van Nederlanders die lang op de wachtlijst staan.

53. Hij begrijpt dat er voor problemen in Nederland échte oplossingen nodig zijn. “De grenzen dicht!“ is geen oplossing.

54. We doen er alles aan om een terroristische aanslag te voorkomen. En tot nu toe is dat gelukt. Natuurlijk kunnen we geen 100% garantie geven dat het nooit zal gebeuren in Nederland. Maar we nemen alle maatregelen die nodig zijn.

55. Nederland is als klein landje koploper op veel terreinen. Dat moeten we blijven! Dus moeten we blijven doen waar we goed in zijn: bijzondere dingen uitvinden, bedenken en maken.

56. De regels voor starters om een huis te kopen zijn versoepeld. Daardoor kan een hele generatie jongeren zelf de keuze maken: kopen of huren?

57. Overlastgevende aso’s kunnen veel sneller uit woonwijken worden geplukt. Daarmee wordt het woonplezier van heel veel mensen flink verhoogd.

58. Wat is de definitie van een koppige optimist? Mark Rutte.

59. De VVD wil meer geld naar Defensie om ons te beschermen in een gevaarlijke wereld.

60. Hij is een premier voor alle Nederlanders: voor oud én jong en zelfs voor Henk Krol (of hij nou wil of niet).

61. Mark Rutte heeft 7 jaar lang bewezen een geweldige onderhandelaar te zijn. O.a. tijdens de economische crisis met werkgevers, tijdens de vluchtelingencrisis met Turkije en ook tijdens talloze handelsreizen. In deze tijd kan dat van doorslaggevend belang zijn.

62. Er was geen premier die vaker op handelsmissie ging om geld voor Nederland te verdienen dan hij.

63. Als je je werk verliest of ziek wordt, kun je op Nederland rekenen. Het sociale vangnet dat we in Nederland hebben, houden we overeind. Door maatregelen die de afgelopen jaren getroffen zijn kan dat ook!

64. In Nederland hebben we geen plaats voor onverdraagzaamheid. Wie onze vrije samenleving niet respecteert, hoort hier niet thuis.

139 redenen waarom Mark Rutte minister-president moet blijven

65. We zijn uit de crisis geraakt, er zijn steeds meer mensen aan het werk en het gaat steeds beter met bedrijven. Maar nu wil hij dat iedereen gaat voelen dat het beter gaat.

66. Mensen in nood moeten geholpen worden. Wij geloven dat je dat het best kunt doen in hun eigen regio, dicht bij het huis en de mensen die ze plotseling moesten verlaten.

67. Omdat werk moet lonen. En daar zorgt de VVD voor.

68. Mark Rutte is niet bang voor technologische veranderingen, hij vindt ze juist gaaf.

69. We willen regels zo aanpassen dat ze in het voordeel zijn van het MKB. Zij creëren de banen in Nederland.

70. Nederland het meest veilige, welvarende en vrije land van de wereld maken: daar wil hij aan blijven werken.

71. Mensen verdienen de ruimte om zelf beslissingen te nemen over zware onderwerpen als abortus en een vrijwillig levenseinde. Die beslissingen zijn al moeilijk genoeg.

72. Mark Rutte wil Nederland stap voor stap beter maken.

73. Wij hebben niks met schreeuwers langs de zijlijn. Als wij problemen tegenkomen, dan stropen we onze mouwen op. Dan lossen we het op. Dan gaan we daarna weer op zoek naar nieuwe kansen.

74. Iedereen in Nederland moet voelen dat het beter gaat.

75. Kinderen verdienen het beste onderwijs. Een cliché? Kijk eens naar de rest van de wereld. Top onderwijs is niet vanzelfsprekend. Daar moet je voortdurend aandacht aan besteden.

76. De toelatingseisen voor docenten mogen best pittig zijn. Daardoor gaat de kwaliteit van de lessen omhoog.

77. Juist ook 50-plussers die moeilijk aan een baan komen verdienen aandacht. En hulp, als ze dat nodig hebben.

78. Het aantal orgaandonaties in Nederland moet omhoog. Niet door je automatisch donor te maken, maar door mensen te motiveren om zelf die keuze te maken.

79. Omdat je gewoon Nederlands moet spreken als je een bijstandsuitkering krijgt.

80. Fraude op elk gebied moet keihard worden aangepakt.

81. Omdat een liberaal het leven met een lach en soms ook een knipoog net wat leuker vindt.

82. Drank- en drugsrijders horen achter de tralies, en niet op de weg. Daar zet de VVD zich voor in.

83. Nederland verwacht in 2017 voor het eerst sinds de crisis een begrotingsoverschot.

84. Nederlanders altijd wel een interessante mening hebben over Mark.

85. Omdat Mark gratis pianoconcerten geeft op NS-stations.

86. Mensen die in een instelling wonen, mogen zelf kiezen hoe ze hun leven leiden. Bijvoorbeeld wat ze ’s avonds eten en hoe vaak ze douchen.

87. Mark Rutte is ontzettend trots op al die mensen die zich als mantelzorger bekommeren om hun geliefden. Gemeenten moeten hen ondersteunen als dat nodig is.

88. Omdat geen andere premier het Correspondents Diner zo leuk kan doen als Mark.

89. Mark Rutte respecteert de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn voor politici, maar dat is het niet.

90. Er is sinds Mark premier werd veel meer aandacht voor slachtoffers in de rechtszaal. In plaats van voor de daders.

91. Omdat Alexander Pechtold geen idee heeft waar gewone mensen zich zorgen over maken.

92. Omdat hij niet gaat regeren met Geert Wilders‘ PVV.

93. Omdat de zalvende praatjes van Lodewijk Asscher geen echte oplossingen zijn.

94. Omdat Jesse Klaver liever naar zijn eigen spiegelbeeld kijkt dan naar de problemen in Nederland.

95. De premier die een nachtje in het Glazen Huis van Serious Request slaapt: in Nederland kan het gewoon.

96. Wij vinden dat de belasting op spaargeld omlaag moet. Voor jouw spaargeld heb je hard gewerkt.

97. Angst en onzekerheid moeten niet de boventoon gaan voeren in Nederland. Met hard werken en optimisme kom je veel verder. Mark straalt dat als geen ander uit.

139 redenen waarom Mark Rutte premier moet blijven 3

98. Mark doet niet gek. Hij rijdt nog steeds in zijn oude Saab.

99. Omdat Nederland sterker uit de crisis gekomen is.

100. Omdat er voor het eerst in de geschiedenis van Nederland 10 miljoen banen zijn.

101. Andere landen zijn stiekem jaloers op wat we in Nederland hebben opgebouwd.

102. Omdat er in 2016 een belastingverlaging van 5 miljard is gegeven aan mensen die werken.

103. Verkeersregels zijn er om je aan te houden. Maar voor relatief kleine en ongevaarlijke overtredingen willen we de boetes omlaag brengen.

104. Omdat mensen die hun baan verliezen in de eerste drie maanden een hogere werkloosheidsuitkering moeten krijgen.

105. Omdat mensen met een uitkering een tegenprestatie moeten leveren.

106. Omdat mensen die geweld gebruiken worden gekort op hun uitkering.

107. De VVD is tegen referenda. Complexe vraagstukken lenen zich vaak niet voor een eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’. Wat dan wel? Gekozen volksvertegenwoordigers en leiders zoals Mark die deze besluiten om democratische wijze nemen. Daarvoor zijn ze tenslotte ingehuurd.

108. Omdat Mark Rutte met een bus en goede koffie met iedereen in gesprek gaat.

109. Ons zorgstelsel levert kwaliteit aan mensen én houdt de kosten in bedwang. Het is misschien niet perfect, maar we hebben echt een van de beste zorgstelsels van de wereld. Andere landen zien ons als voorbeeld.

110. Mark Rutte neemt Klaas mee.

111. Hij weet zich zelfs bij extreem lastige kwesties zoals de bed-bad-brood-discussie met de PvdA te richten op de oplossing. En die ook te vinden.

112. Mark belt voor elke topprestatie persoonlijk met de sporter om zijn felicitaties te delen.

113. Keuzevrijheid, meer zekerheid en een individueel pensioenpotje: dat is wat we willen voor mensen als we het pensioenstelsel gaan aanpassen.

114. Het kraakverbod moet nog beter worden gehandhaafd. Mark wil dat kraken als een misdrijf wordt behandeld en wordt gelijkgesteld aan inbraak.

115. De export van uitkeringen naar landen als Marokko is al flink naar beneden bijgesteld. De VVD wil echter dat de export van uitkeringen buiten Europa helemaal wordt stopgezet.

116. Mark wil dat veteranen de zorg en waardering krijgen die ze verdienen.

117. Omdat Mark tot de best geklede wereldleiders behoort.

118. Ontwikkelingshulp is geen vrijblijvend cadeautje.We mogen er iets voor terugverwachten.

119. De premier walgt net zo veel van terroristen als jij.

120. Mark is bereid om met iedereen in gesprek te gaan. Bij de Bakkie Doen bus van de VVD, tijdens een Facebook livesessie of gewoon als hij je op straat tegenkomt.

121. Stamcelonderzoek en biomedisch onderzoek kunnen onze gezondheid en het welzijn verbeteren. Mark is daar groot voorstander van.

122. Het Nederlanderschap is iets om trots op te zijn, vindt Mark. Om Nederlander te worden moet je hier een flinke periode verblijven én volledig zijn geïntegreerd.

123. Mark vertelt mensen niet hoe ze hun leven moeten leiden. Wel zorgt hij ervoor dat ze de beste mogelijkheden krijgen om hun leven zo te leiden zoals ze willen.

124. Omdat de premier ook iemand is met wie je gezellig een biertje kan drinken.

125. Asielzoekers moeten aan een flink aantal echt strenge voorwaarden voldoen om in Nederland te mogen blijven. Als je de taal niet leert en niet inburgert in onze samenleving, is er hier namelijk geen plek voor je.

126. Gemeenten staan dichter bij hun inwoners dan de rijksoverheid. Daarom zijn de jeugdzorg en de langdurige zorg met de decentralisaties ook naar de gemeenten overgegaan. Zo krijgen mensen meer zorg op maat.

127. Hij zegt eerlijk wat hij vindt van de multiculturele samenleving.

128. Mark was slechts één keer zenuwachtig toen hij iemand op bezoek kreeg in het Torentje. Dat was toen Johan Cruijff langskwam.

129. Omdat Mark een normale Nederlander is, die lopend naar zijn werk gaat.

130. Omdat lokale belastingen zo laag en eerlijk mogelijk moeten zijn.

131. Wij vinden de privacy van Nederlanders heel belangrijk. Voordat de overheid in iemands leven kijkt, moet er dus heel goed gekeken worden welke dreiging er van hem of haar uitgaat.

132. Mark praat met Angela, Barack en Donald op dezelfde manier als met jou.

133. De vestiging van kansarme migranten uit de voormalige Nederlandse Antillen willen we tegengaan door duidelijke criteria te verbinden aan een permanent verblijf.

134. De VVD wil een beter toezicht op overheden, instellingen en bedrijven die persoonsgegevens verzamelen.

135. De euro werkt alleen als landen zich aan de afspraken en regels houden. Mark blijft zich daarvoor inzetten.

136. Omdat ook deze Mark (Harbers) op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer staat.

137. Hij is zo lekker gewoon gebleven. Hij belt, rijdt en woont bescheiden. Dat is in het buitenland weleens anders.

138. Ook dure geneesmiddelen horen thuis in het basispakket, als de effectiviteit van deze medicijnen is aangetoond. Wij willen daarom een akkoord sluiten met de farmaceutische industrie over lagere prijzen.

139. Omdat Mark wil doorgaan. Voor jou, voor Nederland.