twijfel

"Ik maak me zorgen over de komst van vluchtelingen."

Dat is een onderwerp waar wij ons ook al langere tijd zorgen over maken. Er is namelijk een grens aan wat Nederland aankan. Gelukkig hebben we ervoor gezorgd dat de aantallen asielzoekers die hier binnenkomen alweer enorm gedaald zijn.

Opvang in de regio

Al vóór de grote stroom asielzoekers in 2015 op gang kwam, schreven wij een plan. Wij konden het niet aanzien dat mensen in gammele bootjes verdronken. Tegelijkertijd zagen wij dat het geen optie was om ze allemaal binnen te laten in Europa.

Onze oplossing: vluchtelingen opvangen in hun eigen regio. Dicht bij het huis en de mensen die ze zo plotseling moesten verlaten. Natuurlijk moet de veiligheid in die vluchtelingenkampen wel verzekerd zijn. Daar kunnen en zullen wij bij helpen.

Stroom ingedamd

Er waren veel boze reacties op ons plan. Maar een halfjaar later liepen de mensenmassa’s dwars door Europa. Natuurlijk lieten we in Nederland geen mensen op straat slapen. Dus zorgden we voor sobere opvang. En werkten we eraan om de stroom te stoppen.

Dat lukte. Toen Nederland voorzitter was van de EU, sloten we een deal met Turkije. Daardoor komen er veel minder asielzoekers Europa binnen vanuit Turkije: in een jaar tijd is het aantal gedaald van 211.000 naar nog geen 3.000.

Alert blijven

De grote vluchtelingencrisis is voorbij. Maar we moeten alert blijven. Want asielzoekers zoeken andere routes. Wij willen daarom met meer landen deals sluiten zoals met Turkije. Ons idee, opvang in de regio, is de enige echte oplossing.

En de mensen die inmiddels al in Nederland zijn? Die krijgen te horen of ze mogen blijven. Zo nee, dan moeten ze weer weg. Zo ja, dan maken we heel erg duidelijk wat in ons land normaal is en wat niet. Wie hier een nieuw leven wil opbouwen, moet onze waarden en onze vrijheden omarmen.

Help ons Nederland te verbeteren.
In gesprek met onze Kamerleden? Kom langs in de Tweede Kamer.
meld je aan
Meedoen met de VVD?
Word lid
Heb je een vraag? App ons!